Nieuwbouw & Hypotheek:

Het Slimme Handboek

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt dan wordt de hypotheek anders opgebouwd dan bij de koop van een bestaand huis. Dus spelen ook andere vragen een belangrijke rol.

Wij hebben de meest actuele vragen voor je op een rijtje gezet. Dit handboek zorgt er voor dat je, nadat je dit hebt gelezen, helemaal op de hoogte bent. Zo beantwoorden wij vragen zoals, hoe werkt de nieuwbouwhypotheek, welke bijkomende kosten kan ik verwachten en welke stappen moet ik zetten om een nieuwbouwhypotheek af te sluiten.

Image

Weet hoeveel je kunt lenen

Ook bij het kopen of kijken naar een nieuwbouw woning, is het heel handig om alvast te weten hoeveel je maximaal kunt lenen op basis van je inkomen

Hoofdstuk 1

Nieuwbouw Hypotheek; De werking uitgelegd

Vaak begint de zoektocht van een huis in bestaande bouw, plekken die je kent, maar net zo vaak kan het gebeuren dat je enthousiast wordt van dat ene nieuwbouwproject. De vloer, de badkamer en de keuken uitkiezen die jij mooi vindt. Gewoon, alles nieuw!
Ook de hypotheek die jij nodig hebt moet daarbij passen. De hypotheek bij nieuwbouw werkt net een beetje anders dan bij bestaande bouw. Zo koop je de woning vaak vanuit een brochure in plaats van dat je daadwerkelijk de woning kan gaan bekijken. Zo kan het best ingewikkeld zijn om de woning vanaf een plaatje en omschrijving te kopen. Zo zijn er ook verschillen in de manier waarop je hypotheek in elkaar zit.

Zal er worden geloot om je huis?

Vaak is er meer belangstelling voor woningen onder kopers dan dat er woningen beschikbaar zijn. Er wordt dan een loting gehouden. Vervelend als daardoor het huis aan je voorbij gaat. En groot feest wanneer je wordt ingeloot.
Het huis is van jou en daardoor krijg je direct te maken met nieuwe termen zoals, een bouwdepot, renteverlies en bouwrente. Lees voor een uitleg van het loten en bijkomende kosten We gaan dieper op deze termen in verderop in het handboek.

Je hebt ook andere kosten bij nieuwbouw

De prijs van een nieuwbouwwoning is niet onderhandelbaar en betreft een vaste prijs. Er zal niet door twee geïnteresseerden tegen elkaar worden opgeboden. Fijn om te weten dat je hier geen last van hebt.

Doordat je uitrekent wat je maximaal kan lenen weet je dus ook gelijk welk huis wel of niet binnen je budget valt. Waar je wel op moet letten is dat je tijdens de bouw te maken krijgt met dubbele lasten. Het bouwen van een nieuwbouwhuis duurt ongeveer twaalf maanden. In die tijd moet je dus ook de huur of hypotheek van je huidige woning kunnen blijven betalen. Alles over de bijkomende kosten lees je in hoofdstuk 3.

Kopen van nieuwbouw is "vrij op naam"

In tegenstelling tot de koop van een bestaande woning is de koop van een nieuwbouw woning vrij op naam. Je hebt daardoor geen kosten koper zoals overdrachtsbelasting, makelaars- en taxatiekosten. Welke kosten er altijd bij horen zijn de kosten voor het afsluiten van de hypotheek en het registreren van de hypotheek bij de notaris.

Hoofdstuk 2

De Loting

Image

Bij bestaande bouw is bieden de manier om te zorgen dat je meer of minder kans maakt op de woning. Bij nieuwbouw woningen mag niet worden geboden. Om het eerlijk te houden als je niet de enige bent die zijn oog heeft laten vallen op een nieuwbouwwoning dan zijn er twee opties. De ontwikkelaar van het project kiest zelf de meest geschikte koper of er vindt een loting plaats. Hoe de loting werkt dat lees je hieronder.

Uit eigen zak

Naast de lening die je afsluit om het huis van je dromen te kunnen kopen heb je bij het afsluiten van de hypotheek ook nog eigen geld nodig. Je mag volgens de wet niet meer lenen dan 100% van de koopsom. Alles boven de 100% aan kosten komt uit eigen geld. Voor deze bijkomende kosten moet je rekenen op circa 6%. De kostenposten bespreken we in het volgende hoofdstuk.

Ben ik uitgeloot?

Het lijkt niet spannend, wat namen in een hoge hoed, maar als jouw naam in de hoed zit is het dat wel. Het gaat immers over jouw huis. Uitgeloot worden is daarom zeer vervelend. Je komt nog wel op een reservelijst maar komt in eerste instantie niet in aanmerking voor deze woning. Er is nog steeds kans dat je voor een woning in aanmerking komt. Veel mensen zien op een gegeven moment toch af van het project waardoor je weer een plaatsje opschuift. Wie weet heb je dan toch nog kans op het huis!

Extra tip
Bereid je goed voor, weet wat je kunt lenen. Het is pas zinvol om aan een loting mee te doen als je ook de kosten kunt dragen.

Ben ik ingeloot?

Dat is het beste nieuws van de dag! Het betekent dat je samen met onze adviseur je kan gaan voorbereiden om de hypotheek rond te krijgen. Op dit punt ben je nog niet verplicht om het huis te kopen, dus kun je nog even relaxen.. Er staan tenslotte nog mensen op de wachtlijst die er net zo blij mee zouden zijn. De koop-/aanneemovereenkomst is erg belangrijk als je besluit het huis wel te kopen. Zorg dat je deze goed hebt gecontroleerd voordat je tekent.

Extra tip
Elke loting heeft eigen voorwaarden en regels, je doet er goed aan hiernaar te informeren bij de verkopende makelaar. Het proces van loting kan dus minder "eerlijk" zijn omdat er bepaalde voorwaarden gelden zodat sommige kopers voorrang hebben, houd hier rekening mee.
Hoofdstuk 3

Kosten van een Nieuwbouw Hypotheek

Helaas krijg je een hypotheek niet gratis, voor de meeste mensen is het de grootste uitgave die ze doen in het leven. Bij de nieuwbouwhypotheek werkt het alleen net een beetje anders dan bij bestaande bouw. Bij elke hypotheek heb je extra kosten waar je rekening mee moet houden. Lees verder om te weten waar je aan toe bent.

Image

Het Bouwdepot

Het bouwdepot staat los van de lening die je afsluit en hierin staat het geld geparkeerd zolang het nog niet wordt gebruikt voor het betalen van rekeningen tijdens de bouw. Hieruit worden onder andere de facturen van de bouwer betaald. Wanneer je gaat verbouwen kan je ook met een bouwdepot te maken krijgen. Je beschikt dan pas na het indienen van de facturen over het geld. Over het bouwdepot krijg je vaak dezelfde rente vergoed als die je betaalt over de schuld.

De twee soorten renteverlies

Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt dan betaal je al rente terwijl je nog helemaal niet in je huis woont. Wij onderscheiden twee vormen van renteverlies. Het rentverlies tijdens de bouw en renteverlies voor de bouw.

Renteverlies voor de bouw

Wanneer de aannemer al is begonnen met bouwen voordat je de koop-/aanneemovereenkomst tekent heb je renteverlies voor de bouw. Dit noemen ze bouwrente. De aannemer heeft dan al kosten gemaakt nog voordat je hebt getekend. Over die gemaakte kosten berekent hij rente. Deze rente is vaak hoger dan de hypotheekrente. De koopprijs van de woning wordt hierdoor hoger omdat de rente wordt opgeteld bij de koopsom.

Renteverlies tijdens de bouw

Met deze rente krijg je te maken als je de overeenkomst hebt getekend terwijl de aannemer nog niet is begonnen met de bouw van je huis. Je betaalt ook al rente terwijl je huis wordt gebouwd terwijl je er nog niet woont. Dit renteverlies is wel mee te financieren, echter is de rente gedurende de looptijd van de lening niet fiscaal aftrekbaar. Het is slimmer om het renteverlies elke maand uit privé te voldoen.

Meerwerk

Een nieuwbouwwoning wordt leeg opgeleverd. De woning staat, maar alle extra’s zal je zelf moeten regelen. Het varieert per project welke opties er zijn. Dus kijk van tevoren goed of de woning na het meerwerk aan je wensen voldoet. Wanneer je betere materialen wilt, een aanbouw of uitbreidingen zoals elektra dan krijg je te maken met meerwerk. Het kan ook andersom, dat je bepaalde dingen weglaat zodat je bespaart op de kosten. Zo kan er sprake zijn van meer-/minderwerk.

Dubbele lasten

De bouw van je nieuwbouwwoning kan wel tot twaalf maanden duren. Wanneer ze bezig zijn met de bouw van jouw woning woon je uiteraard nog elders. Dit betekent dat je betaalt voor de bouw van je huis en ook nog eens voor de woonlasten voor de woning waar je op dat moment woont. Bij nieuwbouw heb je dus altijd te maken met dubbele lasten.

Of de dubbele lasten invloed hebben op je hypotheek? Wanneer je de dubbele lasten zelf kan betalen dan valt dat wel mee. De kosten van de dubbele lasten kunnen hoog oplopen en de bank wil dan graag zien dat je deze lasten kan betalen. Kan je dit niet uit spaargeld of uit je salaris betalen dan gaan we kijken of je dit wellicht kan meelenen..

Hoofdstuk 4

Tekenen voor de koop

Image

Wanneer je bent ingeloot voor een nieuwbouwwoning krijg je een diverse documentatie toegestuurd. Tevens ontvang je de koop-/aanneemovereenkomst. Een document waarin alles rondom de koop wordt vastgelegd.

Het tekenen van de overeenkomst

In de koop-/aanneemovereenkomst worden contractueel twee belangrijke zaken vastgelegd. Het eerste gedeelte gaat over de aankoop van de grond. Het tweede gedeelte over de bouw van de woning.

Door het tekenen van deze overeenkomst wordt je eigenaar van de grond en gaat de ondernemer beginnen met de bouw van jullie woning. Aangezien het belangrijk is om alle documenten te controleren kijken we hier graag bij mee. wij zien dit soort documenten tenslotte vaker.

Hoofdstuk 5

Het regelen van jouw hypotheek

Wanneer je bent ingeloot is het zover dat je de hypotheek kan gaan regelen. Onderstaand vind je de stappen met wat je moet doen om de hypotheek rond te krijgen zodat je kan gaan genieten van je droomhuis.

Om te beginnen
1

Maak gebruik van onze rekentools en bereken hoeveel je maximaal kan lenen. Zodra je dit weet kan je via onze tool gaan kijken welke bank er bij je past. Zoals je ziet kan er uit een groot aantal banken worden gekozen. Het is belangrijk om hierbij niet alleen te kijken naar de laagste rente maar ook naar voorwaarden en condities.

Wij kijken mee en helpen, je staat er niet alleen voor!
2

We kijken samen naar wat het beste bij je past, het is voor ons heel belangrijk dat de hypotheek het beste aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. Hierbij zal een uitgebreide inventarisatie en analyse plaatsvinden. Je wil tenslotte niet over 1 nacht ijs gaan!

De offerte en het verzamelen van documenten
3

Alle benodigde documenten kunnen in een veilige omgeving worden geupload. Hiervoor wordt een gedeelte van “uwkluis” gereserveerd. Hierin komen alle gegevens zoals inkomen, verzekeringen en uiteraard je eigen gegevens. Met deze gegevens gaat jouw adviseur naar de bank en vraagt de hypotheekofferte aan.

Controleren en tekenen
4

Na het ondertekenen van het renteaanbod en de voorgestelde hypotheeksom krijg je een bindende offerte. Deze offerte is bindend omdat de bank en wij er van uitgaan dat wanneer deze wordt getekend de officiële documenten worden opgemaakt. Voordat je tekent controleer je samen met je adviseur of alles goed staat. Zodra dit is doorgelopen kan er met een gerust hart worden getekend.

De laatste hobbel; De Notaris
5

Zodra alle officiële documenten zijn opgemaakt kunnen we naar de notaris. De notaris maakt de hypotheekakte waarin alle afspraken over de hypotheek staan vermeld. Tevens maakt de notaris de leveringsakte op, hierin staan alle afspraken uit de koop-/aanneemovereenkomst vermeld. Wanneer je deze twee akten bij de notaris hebt getekend dan is alles rond.

Gefeliciteerd je hebt een nieuwbouw woning gekocht!