Hypotheek Oversluiten:
Het Slimme Handboek
Voor veel mensen met een hypotheek kan de hypotheek voordeliger uitkomen door over te sluiten. Er wordt geschat dat circa 30% van alle hypotheken goedkoper kan.
,
De hypotheek oversluiten kost geld, maar dit verdient zichzelf wel weer terug. Er zijn wel een aantal aandachtspunten waar je op zal moeten letten. Wij nemen je hier stap voor stap in mee!
Maak direct een berekening of je hypotheek goedkoper kan. Zo weet je in een paar minuten waar je aan toe bent. Wil je eerst meer weten over oversluiten? Lees dan rustig verder.
Hypotheek oversluiten; waarom?
Je zal er wellicht best wel eens over hebben nagedacht, loont het de moeite om mijn hypotheek over te sluiten? Is het niet teveel werk en gedoe? Oversluiten van je hypotheek bied diverse mogelijkheden en er zijn verschillende omstandigheden te bedenken waarin dit tot (grote) voordelen leidt.
Minder betalen
Verlichting van de maandelijkse hypotheeklasten willen we allemaal wel. De rente op hypotheken staat al geruime tijd historisch laag. Door deze lage rente gaan steeds meer mensen profiteren van deze lage rente op hun hypotheek. Een lagere rente betekent automatisch dat je maandlasten hierdoor lager worden. Deze historisch lage rente zorgt er voor dat het nu voor veel mensen voordelig is om over te sluiten.
Maximale zekerheid in kosten
Door het oversluiten van je hypotheek creëer je een stuk extra zekerheid over je maandlasten. Je zou de rente voor 20 of 30 jaar kunnen vastzetten, dan heb je zekerheid dat je voor de komende 20 of 30 jaar deze lage rente blijft betalen. Wanneer de rente stijgt heb je hier geen last van. Naast de lange rentevast-periode heb je ook vaak nog eens lagere maandlasten!
Upgrade hypotheek product
Het kan voorkomen dat een hypotheek niet aan je wensen voldoet. Een belegging die tegenvalt of waar hogere kosten worden ingehouden dan in eerste instantie was gedacht. Dit soort hypotheken worden nu gelukkig niet meer afgesloten en steeds vaker wordt er voor gekozen om dit soort producten te beëindigen.
Door te kiezen voor een hypotheek die zonder extra voorwaarden aflost kan je voor jezelf een hoop rust creëren. Veelal is het alternatief de annuïteitenhypotheek.
Mocht je al een goed product hebben maar is de rente nog erg hoog? Ook dan kan het verstandig zijn om over te sluiten naar een andere bank.
Wanneer wij een berekening hebben gemaakt en het blijkt dat je de kosten niet “terugverdient” in de nieuwe rentevaste periode dan maken we dat uiteraard ook inzichtelijk. Dan kan je beter blijven zitten waar je zit. Dit zullen we dan ook zeker met je bespreken!
Is oversluiten voor mij zinvol?
De belangrijkste reden is het realiseren van lagere maandlasten. Dit is met voorsprong de reden die iedereen opgeeft. Toch zal je met een lagere rente niet altijd goedkoper uit zijn. De bijkomende kosten zorgen er voor dat het niet altijd voordelig is om over te sluiten.
De snelle manier om te weten of oversluiten zin heeft is door de berekening te maken. Als je liever persoonlijk advies krijgt kan dat natuurlijk ook door een gratis advies gesprek te plannen.
Wat kost een hypotheek oversluiten eigenlijk?
Bij het oversluiten van een hypotheek krijg je altijd te maken met bijkomende kosten. Deze kosten zijn per bank verschillend en zijn onder andere afhankelijk van de resterende rentevaste periode. Kosten waar op moet worden gelet sommen we hierna even voor je op.
Wel is het goed om te weten dat deze kosten meegefinancierd kunnen worden in de nieuwe hypotheek. Hierdoor is veelal inbreng van eigen geld niet nodig. Bovengenoemde kosten zijn ook nog eens fiscaal aftrekbaar. Dit maakt het extra aantrekkelijk om de hypotheek over te sluiten.
Kosten om rekening mee te houden
De boete bij oversluiten
In het vorige hoofdstuk is de boete bij oversluiten al kort genoemd. Soms kan het wat vreemd lijken dat er een boete wordt opgelegd door een bank, eigenlijk is het toch vrij logisch. Hierna leggen wij uit wat het exact is.
Waarom delen banken boetes uit bij oversluiten?
Wanneer je gaat oversluiten voordat het einde van de rentevast-periode in zicht is dan kan de bank een boete in rekening brengen. Als klant van de bank breek je namelijk het contract open of je verbreekt het. Hierdoor loopt de bank de te verwachten rente mis.
Wanneer je gaat oversluiten naar een andere bank dan missen ze inkomsten en deze gaan ze alsnog bij jou in rekening brengen.
Wanneer je gaat oversluiten aan het einde van de rentevast-periode dan zal de bank geen kosten in rekening brengen.
De overige kosten heb je uiteraard wel.
Hoe de boete wordt berekend is op zich een ingewikkelde berekening, maar het komt er simpelweg op neer dat ze de rente die je betaalt vergelijken met de rente van “dit moment” en het verschil daartussen gedurende de resterende periode in één keer bij je in rekening zullen brengen.
Binnen welke termijn ga je de boete terugverdienen?
Wanneer je de hypotheek gaat oversluiten dan is het wenselijk en gebruikelijk dat je de kosten binnen de nieuwe (eerste) rentevast-periode terugverdient. Gelukkig kan je in de meeste situaties de bijkomende kosten meefinancieren. Dat scheelt een hoop gedoe en daardoor behoort oversluiten vaak tot de mogelijkheid om de kosten per maand te verlagen.
Oversluiten Hypotheek Actieplan
Voorbereiding past goed in elk actie plan1
Op onze website heb je al het nodige kunnen lezen over oversluiten van de hypotheek. Hierdoor kan je je al meer verdiepen in dit onderwerp en kan je ook voor jezelf besluiten of het een goed idee om te gaan oversluiten.
Bereken wat je kunt besparen2
Gebruik van onze slimme rekentool besparen bij oversluiten en bereken of oversluiten voor jou op dit moment zinvol is. In de berekening vergelijken wij jouw hypotheek met meer dan 28 aanbieders.
Doe de slim-in-hypotheken check3
Wanneer uit je berekening blijkt dat het slim is om over te sluiten dan maak je gemakkelijk een afspraak met één van onze adviseurs.
Jij kiest de datum en het tijdstip en wij bellen jou!. Dit oriënterende gesprek duurt ongeveer een half uur. In dit gesprek ga je samen met de adviseur de opties bespreken.
Verdere inventarisatie4
Wanneer er door de adviseur een verdere analyse is gemaakt wordt het tijd om een vervolgafspraak in te plannen. Er zal dan verder worden geïnventariseerd welke wensen je hebt en hoe dit in de nieuwe hypotheek kan worden verwerkt. Na dit gesprek worden de contouren van de nieuwe hypotheek al duidelijk.
Het advies bespreken5
De adviseur zal een adviesrapport met verschillende opties gaan opstellen. Dit rapport wordt samen met jou doorgenomen en besproken. Hierna kan de keuze voor de bank en de passende optie worden gekozen.
Keuze maken6
Naar aanleiding van jouw keuze zal de adviseur bij de bank een aanbod doen en de bijbehorende rente opvragen. Na ontvangst van dit rentevoorstel ligt de rente vast en gaan we stukken/documenten verzamelen.
De hypotheek afronden7
Als alle stukken zijn verzameld en door de bank zijn beoordeeld dan ontvangen wij een bindende offerte. Deze offerte zal na ondertekening door de bank worden doorgestuurd naar de notaris. Hij regelt zowel de aflossing bij de huidige bank als het opstarten van de nieuwe. Na het bezoek aan de notaris en het tekenen van de hypotheekakte is alles rond.