Huis Kopen:
Het Slimme Handboek
Het kopen van een huis wordt nog altijd terecht gezien als een goede investering, voornamelijk omdat na het aflossen van je hypotheek de woning van jou is.
Voordat je de sleutel krijgt is er nog veel te doen, dit handboek geeft inzicht en kan je helpen goed voorbereid te zijn op deze aankoop.
Wanneer je van plan bent om een huis te kopen is dit slimme handboek voor jou bedoeld!
Kan ik dit huis betalen?
Wil je juist meer weten over een huis kopen? Lees dan eerst verder.
Wat is de beste reden om (g)een huis te kopen?
Misschien vraag je je af waarom je een huis zou kopen, of waarom juist niet.
Een eigen huis kopen is een grote beslissing waar je van tevoren goed over na moet denken. In dit hoofdstuk zijn de grootse voor- en nadelen van het kopen van een eigen huis op een rijtje gezet. Zodat jij een slimme beslissing kunt nemen.
Jouw eigen huis...
Het gevoel van een eigen huis, helemaal van jou, waar je aan mag veranderen wat jij maar wilt is voor de meeste mensen de belangrijkste reden om te kopen. Met het geld dat je iedere maand voor dit huis betaalt, wordt het huis iedere maand iets minder van de bank en meer van jou. Het is een investering, en dat is bij een huis huren dus niet zo. Bij huren betaal je iemand anders zodat jij in zijn huis mag wonen. Bij een eigen huis betaal je iets af, dat al van jou is.
Zekerheid over je maandlasten
Als je een hypotheek aangaat op jouw eigen woning, dan los je elke maand een vast bedrag af en je betaalt rente. Daarom weet je dus waar je aan toe bent voor wat betreft je maandlasten. Heb je bijvoorbeeld een rentevaste periode van twintig jaar? Dan weet je precies wat je de komende twintig jaar moet betalen. Heb je een huurhuis, dan heb je deze zekerheid niet, de huur mag elk jaar verhoogd worden. Hierdoor mis je dus de zekerheid over de hoogte van je maandlasten.
Flexibiliteit
Wanneer je een woning huurt, kun je de huur op ieder moment opzeggen. Bij een koophuis zit je vast aan de hypotheek. Je kunt je huis uiteraard verkopen maar dit gaat niet zo snel als je huur opzeggen. Als je het fijn vindt om voorlopig nergens aan vast te zitten, is het misschien verstandiger om nog even in je huurwoning te blijven tot het moment dat je er echt klaar voor bent om een huis te kopen.
Rendementen uit het verleden.....
Een eigen huis kopen kent ook risico’s. Op dit moment zijn de huizenprijzen erg hoog, maar als ze dalen loop je de kans dat je huis onder water komt te staan. Dit houdt in dat je hypotheek hoger is dan de waarde van je huis. Ook moet je zelf voor het onderhoud van je huis zorgen. Of als er iets kapot gaat, dan moet je er zelf voor zorgen dat het weer wordt gemaakt. Bij een huurhuis heb je deze zorgen niet, dan is dat de verantwoording van de verhuurder.
De informatie fase
Misschien vraag je je af waarom je een huis zou kopen, of waarom juist niet.
Een eigen huis kopen is een grote beslissing waar je van tevoren goed over na moet denken. In dit hoofdstuk zijn de grootse voor- en nadelen van het kopen van een eigen huis op een rijtje gezet. Zodat jij een slimme beslissing kunt nemen.
Zoek uit hoeveel je kunt lenen
Meestal betaal je je nieuwe huis door een hypotheek af te sluiten. Daarom is het slim om vooraf al te weten in welke prijsklasse je kunt zoeken naar een huis. Het zou jammer zijn als je eerst verliefd wordt op een huis en je er dan achter komt dat je deze woning niet kunt betalen. Met onze slimme tool weet je binnen vijf minuten wat jouw mogelijkheden zijn. Wel zo slim, toch?
Zorg dat je geïnformeerd bent
Als je een hypotheek nodig hebt om je droomhuis te kunnen kopen, is het altijd slim om daar vast wat meer over te weten. Naast informatie op internet kan je uiteraard ook een oriënterend gesprek inplannen. Hierin kunnen wij je bijpraten over de laatste ontwikkelingen rondom de hypotheek bij het kopen van een huis.
Nieuwbouw? of toch bestaande bouw....
Misschien heb je over deze vraag nog niet echt nagedacht, maar het is wel slim om hier even bij stil te staan. Tussen het kopen van een nieuwbouwhuis of een bestaand huis zitten een aantal grote verschillen. Alles gaat net even anders, denk aan bezichtigen, bieden en de hypotheek. De voor- en nadelen van een nieuwbouwhuis en hoe een nieuwbouw hypotheek in z'n werk gaat kun je lezen in het Handboek Nieuwbouw Hypotheek.
De zin van een bezichtiging
Als je op zoek gaat naar een woning begin je meestal op huizensites al op zoek gegaan naar je droomhuis. Misschien ben je al wel een huis tegengekomen, dat je erg aanspreekt. Op internet zag het er allemaal goed uit maar nu ben je benieuwd hoe het er in het echt uit ziet. Daarom gaan we nu de bezichtiging verder bespreken.
Hoe bereid ik me voor op een bezichtiging?
Ook voor een bezichtiging geldt: een goed begin is het halve werk. Daarom moet je goed voorbereid zijn als je je mogelijke droomhuis gaat bezichtigen. Schrijf je vragen van tevoren op, zodat je zeker weet dat je ze niet vergeet als je door het huis heen loopt. Neem pen en papier mee, zodat je ter plekke aantekeningen kunt maken. (extra: Hier vind je een checklist, zo weet je zeker dat je niets vergeet. Wel zo slim, toch?)
Heb ik hulp van een makelaar nodig?
Wanneer je op zoek bent naar een huis, is het een optie om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Deze makelaar helpt jou bij het bezichtigen, onderhandelen en nog veel andere dingen die bij het kopen van een huis komen kijken. Het is niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen. Je mag het ook allemaal zelf doen. Als je hier tegenop ziet, kan het handig zijn om de hulp van een makelaar te vragen. De makelaar kan je tijd en misschien wel geld besparen. Je zult hier de makelaar natuurlijk wel voor moeten betalen. Als je niet zeker weet of het voor jou handig is om makelaar te nemen, bespreek dan met ons de voor en nadelen van een aankoopmakelaar. Daarna kun je dan zelf beslissen wat je wilt.
Verborgen gebreken
Scheuren in muren, kapotte kozijnen of een lek raam, dit zijn allemaal gebreken die je tijdens een bezichtiging kunt zien. Maar soms hebben huizen ook verborgen gebreken, dat zijn gebreken die je niet op het eerste gezicht ziet. Bijvoorbeeld een lekkage in de badkamer of asbest.
Een bod uitbrengen
Je bent eruit, dit huis moet jouw huis worden! Dan is het tijd om de verkoper te laten weten dat je het huis ziet zitten en dat je een bod gaat uitbrengen. Maar wat is nou een goed bod? En hoe weet je nou hoeveel je kunt bieden? In dit hoofdstuk komen deze vragen aan bod. Als je geïnteresseerd bent in een nieuwbouwhuis, werkt het meestal iets anders dan bij een bestaand huis.
Wat is een goed bod?
Het is niet eenvoudig om een openingsbod te bepalen. En al helemaal niet in de huidige, krappe woningmarkt die we nu in Nederland al een tijdje hebben. Overbieden gebeurt daarom regelmatig. Want je wilt niet te veel voor je huis betalen maar als je te laag biedt, zou het zomaar zo kunnen zijn dat iemand anders er met het huis vandoor gaat. Je merkt dus dat het bepalen van een openingsbod niet eenvoudig is. Maar geen zorgen, om jou te helpen hebben we een slim stappenplan voor je gemaakt.
Krappe woningmarkt
In een krappe markt is de vraag groter dan het aanbod. Dit merk je goed als je tijdens bezichtigingen veel andere kijkers tegenkomt. Er zijn dus meer kapers op de kust voor jouw droomhuis. De huizenmarkt is op dit moment best wel oververhit. Houdt daarom je hoofd koel.
Bod geaccepteerd!
Dat is geweldig, gefeliciteerd! Misschien ben je in gedachten al bezig met het inrichten en de verhuizing, maar voor die tijd moet er nog veel gebeuren om je hypotheek helemaal in orde te krijgen. In dit hoofdstuk lopen we de stappen door die gezet moeten worden nadat jouw bod geaccepteerd is.
Het koopcontract
Nadat jouw bod door de verkopers geaccepteerd is, worden de afspraken vastgelegd in het ‘voorlopig koopcontract’. Dit is een overeenkomst die door jou en de verkoper wordt ondertekent. Voorlopig koopcontract klinkt misschien wel lekker vrijblijvend en voorlopig, maar dat is het niet. Na de wettelijke bedenktijd staan de afspraken echt vast. Als je na deze bedenktijd nog van de koop zou willen afzien, moet je meestal 10% van de koopsom betalen, om het contract te kunnen ontbinden. Het is slim om ontbindende voorwaarden in het voorlopige koopcontract op te nemen. Deze ontbindende voorwaarden zorgen ervoor dat je ook nog na de wettelijke bedenktijd van de koop af kunt, als blijkt dat je de hypotheek niet rond krijgt.
Mijn hypotheek adviseur
Om je droomhuis te kunnen kopen, heb je een hypotheek nodig. Het afsluiten van de hypotheek doe je met hulp van onze slimme adviseurs. In een gratis eerste gesprek bekijken we samen jouw mogelijkheden en wensen, om zo tot een slimme hypotheek voor jou te komen. Wil je zo snel mogelijk een adviseur spreken? Plan dan een gratis bel afspraak in.
Tot slot; de notaris
Als de financiering helemaal rond is, en de afgesproken datum in het voorlopige koopcontract in zicht komt, dan ga je samen met de verkopers naar de notaris om de officiële documenten te ondertekenen. Je zet daar je handtekening op een aantal akten en dan is het zover. Het huis is officieel van jou. Gefeliciteerd!